Ervaringen

Na 3 keer werken aan nachtmerries: Het gaat heel goed! Geen van de nachtmerries die me normaal slecht deden ontwaken is tot nu toe teruggekeerd. Miraculeus! Ik ben er heel blij mee. Ik kijk nog met enkele regelmaat naar de tekeningen, voor alle zekerheid.

Simon

****

Dag mensen,
Sinds een paar maanden volg ik therapie bij Helena. Ik vind dat Helena fijn therapie geeft. Ze laat mij vrij in wat ik wil en doe, maar geeft me wel tips in wat handig is. Ik vind dat Helena goed snapt waar dingen (die ik moeilijk vind/waar ik tegenaan loop) vandaan kunnen komen.
Wat ik fijn vind aan de therapie is dat ik hierdoor heb geleerd/leer waardoor bepaalde gevoelens er zijn en wat voor gevolgen dat heeft op mijn gedrag. Het geeft me inzicht op m’n gedrag en emoties. Ik vind dat fijn, want mede door dat en door de tips die ik krijg van Helena weet ik beter hiermee om te gaan.

Als ik naar de therapie ga zit ik vaak wel met iets. Helena vraagt dan aan mij wat er is en dan vertel ik dat. Hiermee kijken we dan samen door middel van een opdracht waar dit vandaan komt en wat ik ermee kan doen.

Ik ervaar dit als heel positief en zou iedereen willen aanraden om bij Helena in therapie te gaan!

Groetjes mij.

Ruth, 20 jaar

****

Beeldende therapie is voor mij heel belangrijk naast andere vormen van (psycho)therapie, juist omdat het non-verbaal en gevarieerd is. Ik zit veel in mijn hoofd en ben me rationeel best e.e.a. bewust, maar vind het lastig dat ook te ervaren en er in de praktijk mee om te gaan. Aan de ene kant helpt het me om eea beter door te laten dringen, aan de andere kant heb ik geleerd hoe ik mijn (gemoeds)toestand wat kan verbeteren. Af en toe is het ook behoorlijk verrassend. Zolang ik eerlijk ben tijdens het creatieve therapeutische proces komen onverwacht soms zaken naar boven die ik van te voren niet had verwacht of die ik eigenlijk niet wilde weten.

Zelf pas ik thuis ook vormen van beeldende (zelf)therapie toe, maar het is toch anders zonder begeleiding van een ervaren, empathische therapeut. Daarom ben ik erg blij met Helena. Zij stelt de juiste vragen en maakt gebruik van materialen en technieken die op dat moment het best passen. Dat verschilt per situatie, ze kijkt echt wat het beste werkt. En heel belangrijk: zij let er ook op dat ik niet te ver over mijn grenzen ga. Soms vind ik het gebeuren zo interessant en ik wil graag zo snel en veel mogelijk vooruitgang dat ik mijn grenzen uit het oog verlies. Helena zorgt er voor dat de therapie op een goede manier wordt afgerond. Enerzijds door te zorgen dat ik niet te ver door ga en anderzijds door als nodig op het eind bijvoorbeeld met ander materiaal, techniek en kleuren te werken. Ik voel me veilig bij Helena, wat volgens mij heel belangrijk is om (stapje voor stapje) verder te kunnen komen. Eigenlijk vreemd dat vaktherapie zoals bij Helena niet in het basispakket van de zorgverzekeringswet zit terwijl het veel mensen echt kan helpen.

Anne

****

In een eerdere therapie kwam ik in aanraking met verschillende soorten therapieën waaronder ook beeldende therapie, waar ik ook o.a. Helena als therapeut kreeg. Helaas……, Helena ging bij die instelling weg.

Tijdje later heb ik Helena weer opgezocht, het voelde als voorheen, laagdrempelig, kundig, naast je staan, begripvol en meedenken. Ik heb ontdekt dat ik middels tekenen op diverse manieren, me vaak beter kan uiten hoe iets voor me is, dan dat ik er woorden aan kan geven. Ook krijg ik hiermee ook meer inzicht in hoe het bij mij werkt.

Tamara

****

In de beeldende therapie kwam ik tot m’n verrassing bij allerlei inzichten in mijn familiestructuren. Tekenend bleek ik veel meer te “weten” dan ik dacht en dit helpt me vrijer en autonomer te staan in mijn gezin en familie.

Helena helpt bij dit onderzoek door op het juiste moment de juiste vraag te stellen die maakt dat ik anders kan kijken, het beeld kan laten spreken ipv de oude familieverhalen te herhalen. Tekenen brengt me heel dicht bij hoe ik de dingen ervaren heb, ook in m’n pré-verbale kindertijd.

Dorine, moeder van twee

****

Kunstzinnige therapie is voor mij een indrukwekkende vorm van therapie waarin zoveel van het bewuste en vooral ook het onbewuste in mij tot vorm komt en zich aan mij laat zien in tekeningen, schilderingen en boetseerwerkjes. Helena heeft de kunst om bij mij en mijn proces aan te sluiten en van daaruit oefening en materiaal aan te bieden dat het mij telkens weer een stapje verder brengt. Ik doe kunstzinnige therapie naast mijn ‘gewone therapie’ en de kunstzinnige therapie is daarop een zeer waardevolle aanvulling.

Ik vind Helena een vakkundige therapeute, vriendelijk, intuïtief sterk, humorvol en daarnaast een fijne vrouw om mee samen te werken en mijn diepte te verkennen. Het fijne van kunstzinnige therapie is ook dat mijn proces zo zichtbaar is geworden, tekeningen sieren mijn slaapkamer, beeldjes mijn woonkamer en zo word ik telkens her ‘innert’ aan dat wat ik aan het uitwerken ben, dat werkt erg verdiepend en helend voor mij in mijn bewustzijnsproces.

Linda, 52 jaar