Ervaringen

Door middel van het maken van o.a collages tijdens de sessies en ondertussen dingen bespreken ben ik veel te weten gekomen over hoe ik alles wat er speelde in mijn leven een plekje kon geven en vol goede moed naar de toekomst te kijken. Dat is zeker gelukt en ik zou iedereen ook deze vorm van therapie aanbevelen. Beeldende therapie heeft mij zeker geholpen en het leuke hiervan is dat je je gemaakte creaties een mooi plekje thuis kan geven. Bij mij staat het in een vitrinekast en steeds als ik daar langs loop ben ik trots op mezelf.

Claudia

****

“I’ve been doing art therapy with Helena since 2019. Most of our sessions happened online, and in English (my Dutch is very rudimentary). We’ve been working on childhood trauma. I’ve been feeling much better recently and managed to slowly become more and more free of traumatic memories or just handle them better. 

During the sessions, we usually focus on a subject that’s been difficult for me in the recent past. Helena helps me choose the materials I use to express  feelings, situations or conflicts. I’ve been working with coloring pencils, pastels, clay and collage. With Helena’s helps I try to engage with the images in front of me and see what they reveal. We move slowly through the problems, taking them apart, trying to feel and pay attention to the emotions they trigger, analyzing them until I understand them better. Although some sessions can be emotionally very challenging, Helena is very supportive and I never end up engaging with issues I cannot really handle. 

Through the art therapy I’ve been doing with Helena I’ve discovered parts of myself that now make me feel more whole and my life is happier and easier now than it used to be 2-3 years ago.”

Diana, 48 years old

****

“Werken met Helena is vaak een feestje – klinkt dat raar om te zeggen over therapie? Ze laat je alle vrijheid om te onderzoeken wat er al tekenend, kleiend, scheurend en plakkend naar boven komt borrelen. Zij steunt dat vaak emotionele proces met vragen en opmerkingen; altijd vriendelijk en zeer professioneel.  En altijd met een afronding waarmee je weer dóór kan als je naar huis gaat.
Ik heb een traumaverleden en werk hiernaast ook met een schematherapeut. Helena is heel flexibel in mij zelf mijn onderwerp van een sessie te laten bepalen en dan zelf zich daarbij aan te sluiten, waardoor de combinatie van beide therapievormen fantastisch werkt.
Het beste woord dat ik voor Helena’s werkwijze en de resultaten weet is: Heilzaam!

Marjet, 72 jaar

****

Indrukwekkend hoe snel ik met teken en klei opdrachten bij mijn gevoel kom. En daarna tot wat dat betekent.Wat dus eigenlijk zegt dat Mevr. Dorsman goed luistert en de goede vragen stelt en werkopdrachten geeft. En ook Erg goed het proces steunt, zodat ik me volledig op mezelf kan richten.

Sean 50-er

****

Na 3 keer werken aan nachtmerries: Het gaat heel goed! Geen van de nachtmerries die me normaal slecht deden ontwaken is tot nu toe teruggekeerd. Miraculeus! Ik ben er heel blij mee. Ik kijk nog met enkele regelmaat naar de tekeningen, voor alle zekerheid.

Simon

****

Dag mensen,
Sinds een paar maanden volg ik therapie bij Helena. Ik vind dat Helena fijn therapie geeft. Ze laat mij vrij in wat ik wil en doe, maar geeft me wel tips in wat handig is. Ik vind dat Helena goed snapt waar dingen (die ik moeilijk vind/waar ik tegenaan loop) vandaan kunnen komen.
Wat ik fijn vind aan de therapie is dat ik hierdoor heb geleerd/leer waardoor bepaalde gevoelens er zijn en wat voor gevolgen dat heeft op mijn gedrag. Het geeft me inzicht op m’n gedrag en emoties. Ik vind dat fijn, want mede door dat en door de tips die ik krijg van Helena weet ik beter hiermee om te gaan.

Als ik naar de therapie ga zit ik vaak wel met iets. Helena vraagt dan aan mij wat er is en dan vertel ik dat. Hiermee kijken we dan samen door middel van een opdracht waar dit vandaan komt en wat ik ermee kan doen.

Ik ervaar dit als heel positief en zou iedereen willen aanraden om bij Helena in therapie te gaan!

Groetjes mij.

Ruth, 20 jaar

****

Beeldende therapie is voor mij heel belangrijk naast andere vormen van (psycho)therapie, juist omdat het non-verbaal en gevarieerd is. Ik zit veel in mijn hoofd en ben me rationeel best e.e.a. bewust, maar vind het lastig dat ook te ervaren en er in de praktijk mee om te gaan. Aan de ene kant helpt het me om eea beter door te laten dringen, aan de andere kant heb ik geleerd hoe ik mijn (gemoeds)toestand wat kan verbeteren. Af en toe is het ook behoorlijk verrassend. Zolang ik eerlijk ben tijdens het creatieve therapeutische proces komen onverwacht soms zaken naar boven die ik van te voren niet had verwacht of die ik eigenlijk niet wilde weten.

Zelf pas ik thuis ook vormen van beeldende (zelf)therapie toe, maar het is toch anders zonder begeleiding van een ervaren, empathische therapeut. Daarom ben ik erg blij met Helena. Zij stelt de juiste vragen en maakt gebruik van materialen en technieken die op dat moment het best passen. Dat verschilt per situatie, ze kijkt echt wat het beste werkt. En heel belangrijk: zij let er ook op dat ik niet te ver over mijn grenzen ga. Soms vind ik het gebeuren zo interessant en ik wil graag zo snel en veel mogelijk vooruitgang dat ik mijn grenzen uit het oog verlies. Helena zorgt er voor dat de therapie op een goede manier wordt afgerond. Enerzijds door te zorgen dat ik niet te ver door ga en anderzijds door als nodig op het eind bijvoorbeeld met ander materiaal, techniek en kleuren te werken. Ik voel me veilig bij Helena, wat volgens mij heel belangrijk is om (stapje voor stapje) verder te kunnen komen. Eigenlijk vreemd dat vaktherapie zoals bij Helena niet in het basispakket van de zorgverzekeringswet zit terwijl het veel mensen echt kan helpen.

Anne

****

In een eerdere therapie kwam ik in aanraking met verschillende soorten therapieën waaronder ook beeldende therapie, waar ik ook o.a. Helena als therapeut kreeg. Helaas……, Helena ging bij die instelling weg.

Tijdje later heb ik Helena weer opgezocht, het voelde als voorheen, laagdrempelig, kundig, naast je staan, begripvol en meedenken. Ik heb ontdekt dat ik middels tekenen op diverse manieren, me vaak beter kan uiten hoe iets voor me is, dan dat ik er woorden aan kan geven. Ook krijg ik hiermee ook meer inzicht in hoe het bij mij werkt.

Tamara

****

In de beeldende therapie kwam ik tot m’n verrassing bij allerlei inzichten in mijn familiestructuren. Tekenend bleek ik veel meer te “weten” dan ik dacht en dit helpt me vrijer en autonomer te staan in mijn gezin en familie.

Helena helpt bij dit onderzoek door op het juiste moment de juiste vraag te stellen die maakt dat ik anders kan kijken, het beeld kan laten spreken ipv de oude familieverhalen te herhalen. Tekenen brengt me heel dicht bij hoe ik de dingen ervaren heb, ook in m’n pré-verbale kindertijd.

Dorine, moeder van twee

****

Kunstzinnige therapie is voor mij een indrukwekkende vorm van therapie waarin zoveel van het bewuste en vooral ook het onbewuste in mij tot vorm komt en zich aan mij laat zien in tekeningen, schilderingen en boetseerwerkjes. Helena heeft de kunst om bij mij en mijn proces aan te sluiten en van daaruit oefening en materiaal aan te bieden dat het mij telkens weer een stapje verder brengt. Ik doe kunstzinnige therapie naast mijn ‘gewone therapie’ en de kunstzinnige therapie is daarop een zeer waardevolle aanvulling.

Ik vind Helena een vakkundige therapeute, vriendelijk, intuïtief sterk, humorvol en daarnaast een fijne vrouw om mee samen te werken en mijn diepte te verkennen. Het fijne van kunstzinnige therapie is ook dat mijn proces zo zichtbaar is geworden, tekeningen sieren mijn slaapkamer, beeldjes mijn woonkamer en zo word ik telkens her ‘innert’ aan dat wat ik aan het uitwerken ben, dat werkt erg verdiepend en helend voor mij in mijn bewustzijnsproces.

Linda, 52 jaar