Bijscholingen voor therapeuten

Nachtmerries behandelen in de beeldende therapie
Islamitische geometrie in de beeldende therapie

Hieronder verder informatie over beide bijscholingen.

Actuele data vind je op de site van de NVKT of kan je opvragen via de mail;  kunstzinnigetherapie@hdorsman.nl

In overleg kunnen de onderstaande bijscholingen ook op andere locaties en data gegeven worden. Als je bijvoorbeeld als intervisie groep samen een van de bijscholingen willen volgen en zelf en ruimte regelt dan kom ik, of komen wij, graag naar jullie toe.

Nachtmerries behandelen in de beeldende therapie

Een eendaagse bijscholing.
Voor actuele data stuur een mail naar kunstzinnigetherapie@hdorsman.nl

Tijd: 10.30- 16.30 uur
Plaats: De Bilt of locatie naar wens
Informatie en aanmelding: kunstzinnigetherapie@hdorsman.nl of tel 030-2202653
Kosten: 80 euro, inclusief koffie, thee en soepje voor bij de lunch.
Aantal deelnemers: maximaal 5, minimaal 3.

Accreditatie  is toegekend met 5 punten AM door de NVKT

Opzet bijscholing
Na deze dag kan je beeldende rescripting  gebruiken in de therapie voor mensen die last hebben van nachtmerries. Je  weet wat de  indicaties en contra-indicaties zijn voor deze manier van werken.

Er is theoretisch uitleg, voorbeelden uit de praktijk en praktische oefeningen met verschillende materialen.

Achtergrond:
Meer dan 20 jaar heb ik  gewerkt als kunstzinnige therapeut  in de GGZ. Veel van mijn cliënten hadden last van (ernstige) nachtmerries met hoge lijdens-druk, slaaptekort en angsten. In mijn zoektocht naar wat ik beeldend/ kunstzinnig hiervoor kon bieden heb ik me verdiept in de literatuur over nachtmerries en symposia bezocht.  Rescripting wordt algemeen gezien als een werkzame (verbale) therapie. Ik heb deze methode vertaald naar beeldend werken….. In het kort houdt deze methode in dat de cliënt op het thema van de nachtmerrie een nieuw verhaal maakt dat goed afloopt,  en het  nieuwe verhaal beeldend uitwerkt.  Het nieuwe scenario wordt aan de hand van de werkstukken “geoefend”. Dit resulteert in ver weg de meeste gevallen in dat de nachtmerrie verdwijnt of dat de goed aflopende versie als droom terugkomt. De methode is verrassend effectief en vrij makkelijk aan te leren. Ik wil deze kennis graag delen met andere therapeuten zodat  meer mensen die nu last hebben van nachtmerries  geholpen kunnen worden.

Ik heb zelf de methode gebruikt o.a. bij getraumatiseerde asielzoekers , cliënten met vroeg kinderlijke trauma’s en cliënten met angst stoornissen en ook geleerd aan mensen in mijn omgeving die geen enkele psychische stoornis hadden maar gewoon last van nachtmerries. Bij alle groepen met goede resultaten.

Islamitische geometrie in de beeldende therapie.

Deze eendaagse bijscholing geef ik samen met Joke Hageman, kunstzinnig therapeut

Plaats: Bernard Lievegoed kliniek, Bilthoven of locatie naar wens
Tijd: 10.00-16.00
Informatie en aanmelding: joke.hageman@kpnplanet.nl of kunstzinnigetherapie@hdorsman.nl
Telefoon: 030-2280762 of 030-2202653
Kosten: 75 € incl koffie en thee
Aantal deelnemers: minimaal 5

Accreditatie is toegekend met  5 punten AM door de NVKT

De samenleving wordt steeds multi-cultureler. In ons werk in psychiatrie en met asielzoekers kwamen we in contact met veel cliënten met een niet westerse achtergrond. Dit was de reden voor ons om ons te verdiepen in de Islamitische kunst. De herkenning van iets uit de eigen cultuur hielp geregeld cliënten om de verbinding met de therapie te maken. En werkte natuurlijk ook therapeutisch. De schoonheid van deze kunst kan uiteraard ook voor westerlingen genezend werken, ook hier hebben wij over nagedacht en ervaringen mee opgedaan. Deze ervaring en kennis willen we graag met andere kunstzinnige therapeuten delen.

Op deze dag vertellen we over de achtergrond van de islamitische kunst, over de spirituele betekenis en over toepassing in de therapie. We oefenen in het construeren van verschillende vormen met passer in liniaal. Je krijgt tips hoe je vormen op verschillende moeilijkheidsniveaus kan aanbieden. Van heel speels en eenvoudig tot gecompliceerd en uitdagend.